Azın Bereketi

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Azın Bereketi

Hasan, küçük bir köyde yaşayan mütevazı bir çiftçiydi. Babasından kalan birkaç dönüm tarlası vardı. Topraklar babasından kalmıştı ama onun da o tarlalarda çok emeği vardı. Küçük yaşlarından itibaren hep çalışmıştı. Beş kardeşin en küçüğüydü. Diğer kardeşler, büyük şehirlerde yaşama hevesiyle babadan kalan toprakları satmış ve doğdukları toprakları terk etmişlerdi. Hasan ise emek verdiği, çalışıp çabaladığı yerleri bırakamamıştı. Çok zengin değildi ama elindekine şükreden biriydi.  

Tarlasından topladığı mahsulle ailesini geçindirir, artanı da köy pazarında satardı. Köy pazarında herkes Hasan’ın tarlasından olan ürünleri almaya çalışırdı. Az olduğu için sabah erkenden bu lezzetli ürünleri almak için pazarın yolunu tutarlardı.

Köyün varlıklı tüccarı Demir Bey’in ise çok geniş arazileri vardı. Bir sürü insan çalıştırırdı yanında. Ancak arazilerinde yetişen ürünler verimli değildi. Daha fazla kazanma hırsı ile doğal olmayan yollardan ürün elde etmeye çalışıyordu. Önceleri kâr etse de zamanla verim azalmıştı. Yeni bir şeyler yapmalıydı. Son zamanlarda köyde Hasan’ın ürünlerinin verimi ve lezzeti konuşulur olmuştu. Doğrusu Hasan’ın bunu nasıl yaptığını merak ediyordu Demir Bey. Koskoca Demirhan topraklarının yanında küçük bir çiftçinin birkaç dönüm tarlasının adı bile anılmamalıydı. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Bir gün pazar yerinde karşılaştılar. Hasan tezgâhının başındaydı. Demir Bey o çok merak ettiği soruları sıraladı tek tek:

“Hasan, neden bu kadar azla yetiniyorsun? Duyduğuma göre ürünlerin çok verimliymiş. Daha fazla kazanmak istemez misin? Büyük tarlalar alsan, daha çok ekip biçsen, belki de köyün en zengini olursun.”

Hasan gülümsedi ve şöyle cevap verdi:

“Azın bereketini bilmeyen, çoğun kıymetini de bilemez derdi rahmetli babam. Ben halimden memnunum beyim. Hayat bana yeteni veriyor, fazlasına ihtiyacım yok.” dedi

Demir Bey bu sözlere güldü. Hasan’ın sözleri ona inandırıcı gelmemişti. Ticareti bu iş bilmeyen adamdan öğrenecek değildi. Ama bu kendi halindeki adamın huzurlu ve mutlu halinin sebebini de merak etti. Onun kadar zengin olmamasına rağmen nasıl bu kadar mutluydu?

O yıl köyde büyük bir kuraklık oldu. Çoğu çiftçinin mahsulü kurudu ama Hasan toprağı bereketini korumuştu. Çünkü her zaman olduğu gibi tarlasına az ama dikkatli ekim yapmıştı. Elde ettiği buğdayı ihtiyacı olan köylülerle paylaşarak hem kendisine hem de çevresine yetti. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: “Bollukta yapılan davranışlar, kıtlıktaki süreci belirler.”

Demir Bey ise açgözlülükle daha fazla kazanmak için büyük tarlalar almış ama verimsiz topraklar yüzünden zarar etmişti. Artık eskisi gibi yanında bir sürü insan çalıştıramıyordu. Her işi kendi yapmak zorundaydı. Ev ve arazilerinin çoğunu satmıştı. Hasan’la bir gün yine pazarda karşılaştılar. Bu kez tezgâhında ürünlerini satmaya çalışan Demir Bey’di.

“Hasan kardeş senin için az sandığım meğer benim çoğumdan daha bereketliymiş.” dedi

Hasan yine gülümseyerek cevapladı:

“Çünkü bereket, malın çokluğunda değil, şükrün ve paylaşmanın içindedir. Zamanla kıtlık geçecek yine bolluk gelecek. Bu kez de kıtlıkta yapıp ettiklerimiz kıymetli olacak.”

Kıtlıkta ve bollukta doğru davrananlar her zaman kazananlardır, onlardan olabilmek dileğiyle...

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.

Yorumlar

  1. İlimli yaşamak ne büyük konfor

    YanıtlaSil
  2. Yasaları bilmek ne güzel insanı dirayetli yapıyor...

    YanıtlaSil
  3. Kıtlıkta ve bollukta doğru tepkiler biriktirenlerden olmak ümidiyle
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Eskilerimizin sözleri hep kulağımdadır
    Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz.
    Su akarken testini dolsur.
    Varlıkta ve yoklukta paylaşımcı ol
    Kimi malını kimi gücünü
    Yaşanılanlardan ders alma umuduyla

    YanıtlaSil
  5. İnsan yasaları bilince kıtlıkta bile ne yapacağını biliyor. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Azgın bereketine inanan, hep çoğa tamah etmeyen, küçüğe kibretmeyen , elindekinin kıymetini bilip şükreden kalp ne güzel bir ❤️ ve insanın bollukta vereceği tepkilerle kıtlığını dizayn edeceği bilgisi ne kıymetli bir bilgi... Kaleminize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  7. Herşey zıttında gizli... Az olan bereketli oluyor. Çok olandan o bereketi, teması alamıyoruz.

    YanıtlaSil
  8. Kaleminize sağlık 🌹
    İnsanın bolluktaki bereketini belirleyen kıtlıktaki davranışlarıdır. Bollukta sana verilene Şükür edip çabalamaya devam ettin mi, kıtlığın da daha bereketli olur

    YanıtlaSil
  9. İlimdir insana yön veren hayatını güzelleştiren nefes kadar ihtiyaçtır bütün ihtiyaçlarını gideren

    YanıtlaSil
  10. Az olan bereketlidir. Azın kıymetini bilmeyen çok olanın kıymetini hiç bilemez.

    YanıtlaSil
  11. “Az olsun ama bizim kazancımız olsun” derdi aile büyüklerimiz. Azın bereketi var gerçekten. Az çok oluyor.
    Bereket sırlarından biri…
    Emeklerinize sağlık Sevgili Yazar, teşekkürler. 🌷

    YanıtlaSil
  12. Her doğru sebep doğru sonuca, her yanlış sebep de yanlış sonuca götürür...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder