Aynadaki Kim?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Aynadaki Kim?

Bir zamanlar uzak bir kasabada, birbirini çok seven bir çift yaşardı: Ayşe ve Murat. Birbirlerinden çok farklı karakterlere sahiptiler. Ayşe; sakin, anlayışlı ve olaylara pozitif bakan bir kadındı. Murat ise hırslı ve her zaman haklı olduğunu düşünen bir adamdı. Onların evliliği, kasabanın gözde ilişkilerinden biri olarak görülürdü. Dışardan öyle gözükse de içeride büyüyen ve hep üstü örtülen bazı problemler vardı.

Evliliklerinin ilk yıllarında her şey çok güzeldi. Ama zamanla Murat’ın evlilikle ilgili beklentileri artmaya başlamıştı. Her geçen gün her şeyden şikâyet eden bir adama dönüşmeye başlamıştı. Kendi yapması gereken işleri bile Ayşe’den bekler hale gelmişti. Ayşe’nin her yaptığına bir kulp bulurdu. Her tartışmada, hep haklı olan tarafın kendisi olduğuna inanırdı. Ayşe'nin fikirlerini dikkate almazdı. Evde bir sorun çıktığında, hemen Ayşe'yi suçlardı. Kendini açıklaması için ona hiç fırsat vermezdi.

Ayşe ise sabırlıydı, ancak içten içe Murat'ın bu tavırlarından yorulmuştu. Her defasında, "Belki zamanla değişir." diye düşünür, umut ederdi. Değişir diye düşündüğü her şey giderek daha kötü bir hale gelmişti. Murat, her zaman kendini haklı gören biriydi ve bu durum evliliklerini giderek zorlaştırıyordu.

Kasabaya yeni taşınan yaşlı bir komşuları vardı. Bu yaşlı kadın, Ayşe’ye evlilik hakkında bilgece nasihatlerde bulunuyor ve yol gösteriyordu. Kasabalıya da kısa zamanda kendini sevdirmişti. Pamuk teyze diyordu herkes ona.  Ayşe, eşinin de Pamuk teyzeyle konuşmasını çok istiyordu. Murat’sa hiçbir zaman birini dinlemek istemezdi. Çünkü her zaman o haklıydı. Ama evliliklerinde sıkıntılar olduğunun o da farkındaydı. Bir gün, Ayşe’nin ısrarları üzerine yaşlı kadını ziyaret etmeye karar verdi. 

Yaşlı kadın, Murat’ı sıcak bir şekilde karşıladı ve ona bir fincan çay ikram etti. Bir süre sessizce oturdular, ardından kadın Murat’a sordu: "Nasıl gidiyor hayat? Mutlu musun?"

Murat, tereddüt etmeden cevap verdi: "Tabii ki mutluyum. Ancak, bazen Ayşe beni anlamıyor. O yüzden aramızda sorunlar çıkıyor."

Yaşlı kadın, Murat’a derin bir bakış attı ve gülümseyerek, "Evlilik, iki insanın ortak bir yolculuğudur. Bu yolculukta her iki tarafın da hatalar yapması doğaldır. Ancak, en büyük hata, bu hataları görememektir. Eşinin hatalarını görmek kolaydır, ama asıl mesele kendi hatalarını kabul etmektir." dedi

İnsanoğlu aynaya somut güzelliği için bakar. Oysa soyut da bakabilmeli, kontrol etmelidir. Aynada ki kişi kim? Nasıl biri? Hataları ve yanlışları var mı? 

Çünkü insan kendi ile hiç yüzleşmek istemez.

İnsan kendi ile boşanamayacağı için kendinde olan hataları görmek istemez.

Yaşlı kadın Murat kapıdan çıkarken şu soruyu sordu.

"Oğlum insan hiç kendisi ile yaşamak ister mi?"

Bu cümle Murat’ı hem şaşırttı hem de düşündürdü. "Benimle yaşanmaz mı?" diye düşündü.  Eve gelince bütün gece kadının söylediği kelime kulaklarında yankılandı. “Oğlum insan hiç kendisi ile yaşamak ister mi?”

Bugüne kadar hep haklı olduğunu sanmıştı. Sabah uyandı ve aynaya baktıkça kendisinin nasıl biri olduğunu sorguladı, durdu. Aradan çok zaman geçmeden aynadaki ile tartışmaya başladı. O an anladı insan kendisi ile ne kadar da zor anlaşıyormuş.

O gece Murat, Ayşe'yle uzun bir konuşma yaptı. İlk defa, Ayşe’nin duygularını anlamak için çaba gösterdi. Ona hatalarını fark ettiğini ve değişmek istediğini söyledi. Bu, Ayşe için büyük bir sürpriz oldu, çünkü Murat'ın böyle bir adım atacağını hiç beklemiyordu.

Murat kendi hatalarını görmeye başladıkça, Ayşe ile olan ilişkisi de değişti. Daha anlayışlı, daha sabırlı biri haline geldi. Ayşe de Murat’ın bu değişimine karşılık verdi, birbirlerini daha iyi anlayıp daha çok dinlemeye başladılar. Aralarındaki sevgi, her geçen gün daha da güçlendi. Bu, evliliklerinde yeni bir sayfa açtı. Ayşe ile birlikte, bu sayfanın her satırını sevgi ve anlayışla doldurdular. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; İnsanlar, kendisinden başka kimseyi değiştirme hakkına sahip değildir.

İnsanın kendisi değişmek istemedikçe kimse kimseyi değiştiremez. Önce kendi istemeli değişmeyi. Ve birinin değişimini istiyorsan da onu kendisiyle tanıştır, çünkü daha önce hiç tanışmamış olabilir.

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.


Yorumlar

  1. Dönüşüme kendinden başlayanlardan olmak ümidiyle
    kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. İnsanın en güzel tanışması kendiyle...
    İnsan kendi zayıf ve güçlü yönlerini bildikçe ona göre birini arıyor...puzxle gibi:))) ona göre iş, ona göre eş vs

    YanıtlaSil
  3. İnsan hiç kendisiyle yaşamak ister mi? Bu soru aslında kendimize ne kadar kör olduğumuzun ispatı değil mi?

    YanıtlaSil
  4. İnsan hiç kendisiyle yaşamak ister mi? Bu sorunun cevabı bile aslında kendimize ne kadar kör olduğumuzun ispatı değil mi?

    YanıtlaSil
  5. Değişim içten dışa doğru dönüşür. Kişi kendini düzeltmeli önce kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  6. ilişkerde anlaşmazlığın en temel sebebini anlatmışsınız. herkez kendinden yana, herkes kendini haklı görunce..
    Samimi içten sade anlatımınız için..emeklerinize saģlik

    YanıtlaSil
  7. Kaleminize sağlık 🌹
    Aynadaki kişi hep haklı , hep kendinden yana .
    Gerçekten aynadaki kim ? Anlamak isteyen gerçeği görebiliyor.

    YanıtlaSil
  8. Birinin degisimini istiyorsan onu kendiyle tanıştır...çok derin öz bir cümle...kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  9. İnsanoğlunun en çok yaptığı hata : hep başkalarını değiştirmek. Nedense hiç kendinden başlamak istemez...

    YanıtlaSil
  10. Sibel Basılgan3 Ekim 2024 12:13

    Keşke herkes bu adımı atabilse, aynada ki kişiyi merak etse. "Ben böyleyim işine gelirse"lerden kurtulup toparlanacak dönüşümlerimiz olması ümidiyle🪷
    Kaleminize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  11. Karşımıza çıkan insanlar aslında bize ayna olurlar. Onlarda benzer yanlarımızı ya da almamız kısımları görürüz. Kimi zamanda almamamız gerekenleri... Elinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil

Yorum Gönder