Kırılgan

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Kırılgan 

Melike, ufak tefek olaylardan etkilenen, duygusal ve kırılgan biriydi. Annesi veya babası bazen hoşuna gitmeyen sözler söylendiğinde üzülürdü kendini anlatmaya çalışırdı. Sonra da uzun düşüncelere dalar, onların söylediklerini düşünür dururdu. Başkalarının yanında yapıldığında ise daha çok incinirdi. Böyle durumlarda çoğunlukla kendini suçlardı. Neden böyle davrandığını bir türlü anlayamazdı. 

Sahi neden böyle oluyordu?

Bir çözebilse kendi de rahatlayacaktı aslında. Çünkü hep aynı durumun içinde buluyordu kendini. Sürekli aynı çember etrafında dönüyormuş, aynı günleri tekrar tekrar yaşıyormuş gibi hissediyordu.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: “Hayat yaşadığımız olaylarla değil, bizim o olaylara verdiğimiz tepkilerimizle değişir.” 

Bir olayı sürekli yaşıyorsak o olaya doğru cevabı veremiyoruzdur aslında. Cevaplarımızın doğruluğunu ve yanlışlığını bu sağlamadan anlayabiliriz. Test çözerken yanlışlar yaparız. Daha sonra yaptığımız yanlışları öğrenmeyiz. Bu yüzden aynı konuda yanlışlar yapmaya devam ederiz. Netler bir türlü yükselmez. Yanlış yaptığımız soruların konusuna çalışmaya başlarız. Ancak o zaman doğrularımız artmaya başlar. Hayat da tıpkı sınavdaki sorular gibi değil midir? 

Hep bir şekilde haksızlığa uğruyor olmam,

Etrafımdaki kişilerin çok baskın karakterlerde olması,

Her şeye evet demek zorunda hissetmem,

Otobüste gıcık tiplerin sürekli benim yanıma oturması,

Yolda yürürken sürekli bir tartışmaya denk gelmem,

Markette kasa sırası beklerken sorun çıkaran kişilere denk gelmem,

Durup dururken annemle babamla sürekli tartışma halinde olmam…

Liste böyle uzayıp gidiyor, kişiler, yerler değişse de karşılaştığım olay bir türlü değişmiyordu. Hani deriz ya: “Hep beni bulur böyleleri. Hep benim başıma gelir bunlar.” Ne kadar da tanıdık cümleler birçoğumuz için.

İnsan bu zinciri nasıl kırar o zaman?

Çünkü hayat bu kırılganlıkla, üzüntüyle ve aynı şeyleri tekrar tekrar yaşamayla nereye kadar gidebilir ki? 

Melike de aynen böyle düşünüyordu. “Ne zamana kadar böyle sürecek?” derken verdiği tepkilere ve kendindeki hissiyatı anlamaya çalıştı önce. Yıllardır aynı tepkileri veriyor ve aynı şeyleri yaşamaya devam ediyordu. Belli ki bir şeylerin değişmesi gerekiyordu. Önceleri bir arkadaşının tavsiyesi olmuştu, “Kendini açıklamayı bırak, gerekli zamanlarda da hayır diyebilmelisin.” Ama o zaman pek kulak asmamıştı dediklerine. Evet, artık zıddında hareket etmesi ve ortaya farklı bir şeyler koyması gerekiyordu. 

Zıddında hareket etmeye çalışırken yeni bir öykü dizayn olmaya başlamıştı. Sürekli kendini açıklamaktan vazgeçti. Tabi uygulaması söylemesinden daha zor oldu. 

Önceleri kimse kırılmasın diye hayır diyemese de gün sonunda yine en çok kırılan kendi olurdu. Kendi üzüntüsünü ise hiç hesaba katmazdı. Artık hayır demeye başladı, içine sinmeyen ve yanlış bulduğu durumlarda. Ah o ilk “hayır” ne zor çıkmıştı ağzından. Ama hiç de korktuğu gibi olmamıştı. Hayır dediği kişi ona küsmemişti, kızmamıştı. Sadece şaşkınlık vardı, beklenmedik bir tepki olduğu için. Ama korktuğu gibi kimse ondan uzaklaşmamıştı. Yıllarca kendi kendini korkuttuğu bir senaryo yazmıştı meğer kafasında. Çoğumuzun yaptığı gibi belki de… 

Kırılıp küsen Melike yerine daha güçlü, daha kendinden emin bir Melike vardı artık. Zıddında yaptığı küçük bir hamle, domino taşı etkisi oluşturmuştu. Bu küçük hareketle hayatında başka şeylerde de düzelmeler olmuştu.  

Aile ve arkadaş ilişkilerini,

İş yerindeki duruşunu,

Yeni bir adım attığındaki kararlılığını etkilemişti.

Anladı ki, hayat sandığı kadar da zor değilmiş aslında, Melike’ye garezi de yokmuş. Sadece anlamamızı istediği şeyler varmış. Sürekli aynı soruların gelmesinin sebebi buymuş meğer. Hani oyunda yanlış yaptıkça o seviyeyi geçemeyiz ve hep başa dönmek zorunda kalırız. Ama bir farkla, artık yolu ve neyi yapmamamız gerektiğini bilerek. 

Yeni seviyeler için doğru tepkiler bekler hayat. Peki, biz yeni seviyelere hazır mıyız?

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.

Yorumlar

  1. Ne sık yaşadığımız şeyler... Teşekkür ederiz üstüne bilinç verdiğiniz için

    YanıtlaSil
  2. Hayatta doğru tepkiler verebilenlerden oluruz inşaAllah

    YanıtlaSil
  3. “Hayat yaşadığımız olaylarla değil, bizim o olaylara verdiğimiz tepkilerimizle değişir.”
    Çok güzel 👍
    Teşekkürler 🌺

    YanıtlaSil
  4. Hayatın bize garezi yok, doğru tepki vermemiz bekleniyor. 🌸

    YanıtlaSil
  5. Yolu hatalarını bilerek dönmek sadece o konuda değil başka konularda da insana öğretir. Öğrenmek güzeldir..

    YanıtlaSil
  6. Hayatımızda, ilişkilerimizde verdiğimiz tepkileri tekrar düşünmemize vesile olan bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık 🪻

    YanıtlaSil
  7. Doğru tepkiler verip doğru etkiler bırakanlardan oluruz umarım, çok güncel bir konu, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Hedefimize dimdik gidebilmek için, hayırlarımızı hayırda harcamaya ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
  9. Bazen cesaret toplayıp doğru yerde doğru tepkileri verebilmeliyiz..

    YanıtlaSil
  10. Hayatın içinden o kadar tanıdık geliyor ki bu öykü.İhtiyaç gideren bir yazı. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  11. Sen bir tepki veriyorsun olumlu yada olumsuz ne kadar hayatını etkiliyor. Her daim doğru tepkilerini arttıranlardan olmak ümidiyle. Kaleminize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  12. Çok aydınlatıcı oldu bu yazı. Yapmak isteyip de yapamadığımız bir konuya parmak bastı. Kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Hayat yeni seviyeler için bizden doğru tepkiler bekler👍 elinize sağlık 🌸🌸

    YanıtlaSil
  14. Umulur ki, bunu farkedilme farkındalığını kazanabilelim.. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder