Potansiyel
Hayat ne çok boş ama ne de çok dolu aslında. Kimi insanlar her sabah istikrarlı bir şekilde uyanır. Uyanır ve her sabah rutin bir şekilde işine gider. Tatil günlerinde istikrarlı bir şekilde temizlik yapar. O dönem yazıldığı bir kurs varsa, spor veya aşçılık gibi ona katılır. Sonra hiç sıkılmadan hayatın anlamı sadece bunlarmış gibi aynı şeyleri yapmaya devam eder durur. Gündelik, rutin işleri yapmak onun için yeterli gelir. Sadece bunu başarı olarak görüp ötesini keşfetmek istemez.
Kimi insanlar da önemli bir iş için doğmuştur sanki dünyaya. Mesleğinde idealist denilen kişilerdir bunlar. Kariyere öncelik veren; aile, çocuk gibi ilişkileri gündelik işler olarak gören kimselerdir bunlar. Kariyerden öte bir şey olamaz. Eşini ona göre seçer, çocuğu ona göre planlı şekilde yapar. Annesine ziyaretini mesleki süreci izin verdikçe yapar. Bu kişiler için hayat çok dolu ve önemlidir, gündelik işler ve ilişkilere zaman harcanmayacak kadar. Bunlara boş ve önemsiz işler olarak bakar, bu kişiler. Ve kendini çok başarılı bir insan olarak görüp ötesini uğraşmak istemez.
İnsan çoğunlukla hayatta yapıp ettiklerini yeterli görür ve başardıkları ile yetinmeyi tercih eder. Oysa çok daha büyük başarıları elde edebilecek potansiyeldedir. Gerçekten istese kimi amaçları konusunda, kimi üretim hedefleri konusunda güçlenerek farklı bir yönünü keşfedebilir.
İnsan hep başardığı konularda sınırlandırır kendini oysa diğer alanlarda da fark etmediği nice başarı öyküleri onu bekler. Yeter ki o potansiyeli ortaya bir çıkarabilsin. Ve “Bir amacı olmalı insanın, tüm yapıp ettiklerini birbirine bağlayan ip misali ve tüm zamanları kapsayan.”
Öyleyse nedir amaç?
Amaç olmaya layık olan nedir?
Hedef nedir ve amaçtan farkı ne?
İnsan ne zaman gerçekten başarılı olur?
Sadece hedeflerde marifetlenerek mi?
Yoksa sadece amacıyla yetinerek mi?
Tek başına hedefler veya amaçla olabilecek bir şey değildir başarı. Hedeflerindeki marifeti, amacındaki samimiyete bağladığında başarır ve kıvama gelir insan. Kıvama gelmişse de sınavında en başarılı olanlar arasına da girmiş demektir.
Ne dersin bir hedef koyarak yola yeniden çıkmaya ve gerçek potansiyeli ortaya çıkarmaya?
&
Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.
Bir amacı olmalı insanın. Doğada her şeyin bir amacı olduğu gibi. Bizim kendi amacımızı belli etmemiz lazım. Kaleminize sağlık
YanıtlaSilYeter ki o potansiyeli ortaya bir çıkarabilsin.
YanıtlaSilYapıp ettiklerimin yeterli olduğunu zannediyordum. Biraz düşününçe ne kadar yanıldığımı anladım. Hedefim daha iyi bir performans nasıl sergilerim...
YanıtlaSilAmacımızı tekrardan hatırlatıcı bir yazı oldu, çok şükür çok teşekkür ederiz
YanıtlaSilİnsanın bu hayatta bir amacı olmalı. Her adımı, her seçimi onu amacına taşımalı. Çok hatırlatıcı bir yazıydı elinize sağlık.
YanıtlaSilSahi, amaç olmaya layık olan neydi?
YanıtlaSilamaç ile hedef birbirinden ayrıdır ama çoğu insan bunu fark etmez.
YanıtlaSil