Hangi Değerden Bahsediyoruz?

Hangi Değerden Bahsediyoruz?

Merve Hoca ve Gülçin Hanım ikindi molasında oturmuş, her zam döneminde yaptıkları konuşmayı yapıyorlardı. Merve Hoca'ya yine hak ettiği zam yapılmamıştı ama o bunu kabullenmişti. Bu okulun ortaokul kademesinin müdürüydü ve ona yetiyordu.

Gülçin Hanım ise anlayamıyordu. "Hocam" diyordu, "Müdürsünüz ve gecenizi gündüzünüze katıp çalışıyorsunuz. Maaşınız diğer öğretmenlerden farklı olmalı. Ben okulun ön muhasebesini tutuyorum ne velilerle uğraşıyorum ne de öğrencilerle ama ben bile bu paraya çalışmam. Başka okula gidin hocam. Öğretmenlik yaparsınız, dersinize girer çıkarsınız. Kafanız rahat olur, zaten neredeyse aynı maaşı alırsınız."
Deneyimsel Tasarım Öğretisi

"Ben de bunu anlayamıyorum Gülçin" dedi Merve Hoca. "Varsın maaşı biraz düşük olsun. Civardaki kolejlerde müdür arayan yok. Ayrılsam branş öğretmeni olmak zorundayım. Bir 'öğretmenim' demek var bir 'müdürüm' demek var."

Beş yıldır birlikte çalışıyorlardı ama Gülçin bir türlü Merve Hoca'ya akıl erdiremiyordu. İnsan nasıl bir şeyler 'olmak' uğruna hakkının verilmemesine razı olabilirdi. Gülçin'e göre Merve Hoca unvana çok değer veriyordu. Gülçin bunları düşünürken Merve Hoca'nın zihninde tersi yönde düşünceler geçiyordu. Nasıl olurdu da insan paraya bu kadar çok değer verirdi? Okulda sayılıyordu, seviliyordu ve orayı yönetiyordu. Varsın maaşı biraz düşük olsundu. 

Gülçin getirdiği sıcak poğaçaların yanında çayını yudumlarken, "Hocam" dedi. "Yıllardır ara ara bu konuşmayı yapıyoruz. İnsanlar farklı şeylere değer veriyor. Düşünüyorum da okulun senin için kıymetli olmasının nedeni ona değer vermen. İnsan verdiği değere göre önemsiyor. Kendi verdiğimiz değere göre tepki veriyoruz. Neden farklı değerlendirmeler oluyor? Çünkü insanların istekleri farklı farklı. Gerçek kıymete sahip olan bir şey, her yerde kıymetlidir. Ancak herkes, o kıymetli olana aynı değeri vermez. İnsanın istekleri nerede ise ilgisi de orada oluyor. Aslında değerli, kıymetli ya da değersiz, kıymetsiz algılamamız da isteğimizle ilgili."

Deneyimsel Tasarım Öğretisi
 
Merve Hoca düşünmek için durdu. Çayını cam sehpanın üzerine koyarken "Aslında haklısın. Dış dünyada her şey kendi değerine sahipken, bizim dünyamızda bambaşka yerdeler. İnsanların önem verdiği şeyler, istekleri farklı farklı. Her şeyin gerçek değerini fark etmek zor. Ama deneyebiliriz."

Merve Hoca, ikindi molasının bitişini haber veren okul zili çalmaya başlayınca ayağa kalktı. 

"Düşünelim Gülçin cim dedi. Her şeyin gerçek değerini düşünelim. Yanılgılarımızı fark etmeye çalışalım. Düşündükçe daha fazlasını da keşfedebiliriz. Ne dersin?" dedi göz kırparak. Gülüşerek iyi dersler dilekleriyle ayrıldılar.      


&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.


Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık… akıcı ve düşündürücü

    YanıtlaSil
  2. Akıcı ve düşündürücü elimize sağlık

    YanıtlaSil
  3. "Gerçek değerlendirme" yapabilme dileğiyle

    YanıtlaSil
  4. Herşeyin gerçek değerini düşünmek...biz de düşünelim,hayatlarımızda nelere kıymet veriyoruz...emeğinize kaleminize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  5. Herkesin değer verdiği şey farklı, farkına vardıran bir yazı olmuş, emeğinize sağlık💐

    YanıtlaSil
  6. "İnsan verdiği değere göre önemsiyor. Kendi verdiğimiz değere göre tepki veriyoruz. Neden farklı değerlendirmeler oluyor? Çünkü insanların istekleri farklı farklı." Bunu anlayabilsek hayat daha kolaylaşacak gerçekten. Teşekkürler yazana :)

    YanıtlaSil
  7. Hakedene hakettiği değeri verebilmek, zor, düşündürücü… Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. Nelere gereğinden fazla, nelere gereğinden az değer veriyoruz.. Gerçekten düşünülmesi gereken bir konu.. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık.. Değer katan bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
  10. Bir şeyin gerçekte kıymetli olması ve bizim verdiğimiz değerler... Değerlerin kişiden kişiye göre değişmesi...

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten değerli olan birşey her yerde değerlidir. Değişen insanın algısıdır. Algıladıklarımız, değer verdiklerimiz ya da değer vermediklerimiz üzerine düşündürüyor, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Değer vermek kıymet vermek iyi deneye göre kime göre değer vermek... Düşündüren bir yazı olmuş teşekkürler.
    Bazen insan en çok değer verdiği insanlardan darbe yiyor. Acaba değer vermemek mi gerekiyor veya değer verirken bunun bir kıvamı mı var... Ne güzel düşündürüyor bu yazı ...

    YanıtlaSil
  13. Fazla önemsediğimizde problem yaşıyoruz, önemsediğim için de çözemiyorum 🌱 çok kıymetli ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. "Dış dünyada her şey kendi değerine sahipken, bizim dünyamızda bambaşka yerdeler." Nötr yaklaşabilsek keşke her şeye teşekkürler çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder