Başarılı Anne

Başarılı Anne

Ayşe bozulan kulaklığının yerine yenisini almak için alışveriş merkezinin yolunu tutmuştu. Her geldiğinde aynı problemi yaşadığından oyuncakçının önünden geçerken hızlanmıştı. Korktuğu başına gelmiş, Ardanın oyuncakçıyı fark edip vitrindeki oyuncak için kendini yerlere atması saniyeler içinde gerçekleşmişti.


''Arda! Kalk yerden ve artık sus! Çocuğum neden böyle yapıyorsun? İki günde bir oyuncak mı alınır?"  diye hayıflanırken, Arda "Hayırrr, o arabayı istiyorum" diye tepiniyordu. Ayşe, Arda'yı ikna etmeye çalışırken, bir taraftan da onları izleyen insanların bakışlarından rahatsız oluyordu.

On yıldır evliydiler. Gezmeyi, eğlenmeyi çok seviyorlardı ve birçok ülkeye seyahat etmişlerdi. Ayşe kariyerinde ilerlemek istediği için uzun yıllar çocuk istememişti, eşi de bu süreçte ona destek olmuştu. Ayşe mutluydu ama bir yanı hep eksikti. Arkadaşlarının çocukları çoktan büyümüştü. Artık bir çocukları olsun istiyorlardı. "Çok iyi bir anne olmalıyım" diye düşünüyor, kitaplar okuyor, internetten sürekli çocuk yetiştirmeyle ilgili araştırma yapıyordu.

Sonunda Arda dünyaya geldi.

Ayşe yavrusunu kucağına aldığında her şeye hazır olduğunu düşündü. İşindeki başarısını şimdi de annelikte gösterecekti ama işler hiç de zannettiği gibi olmadı. Zamanla Arda’ya olan ilgisi aşırılaşmaya başlamıştı. Onu kucağından bir dakikalığına bile bırakamıyordu. Arda, annesinin kucağından inmeyen, her istediğini ağlayarak yaptıran bir çocuk olmuştu. Ayşe ve eşi de biricik evlatlarının isteklerini geri çeviremiyorlardı.

Ayşe artık ne kendine ne arkadaşlarına, anne babasına ne de eşine zaman ayıramaz olmuştu. Arda uyusun, Arda yesin, Arda eğlensin diye etrafında pervane olmuştu. Önceden ona keyif veren ne varsa artık keyif vermez hale gelmişti. Annesi, Ayşe’nin  kendini çok yorduğunu görüyor, kızını uyarıyor ama Ayşe onu duymuyordu. Hayatındaki tek gündemi Arda’ydı. İş hayatındaki başarısı, kariyeri aklına bile bile gelmiyordu. Başka çocuklar arkadaşlarıyla oyun kurarken Arda, annesiz hiçbir arkadaşıyla oynayamıyordu. 

Çıkış yolu var mı?

Bu hayatta temel ihtiyaçları giderilen tüm canlılar bir şekilde büyüyor ama büyütmek ile yetiştirmek aynı şey midir? Anne ve babalar çocuğunu yetiştirmek ister ve bunun için çocuklarına ellerindeki tüm imkanları sererler. Peki çocuklarımızın yetişmesi ve hayata hazırlanması onlara bu imkanları vererek mi olur? 

Oyuncak dükkanının kasasında sıra bekleyen Ayşe düşünüyordu. İş yerinde aldıkları Z raporu gibi anneliğin de bir raporu olsaydı keşke. Şundan emindi ki, iş hayatındaki aşırılıklar işleri iyiye götürmezdi. Şimdi kendi hayatında giderek artan aşırılıklar bir gün dengeye gelecek miydi, bunun için yapması gerekenler nelerdi? Annelik yolculuğunda artık bunları düşünmesinin zamanı gelmişti.

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.

Yorumlar

  1. "Bu hayatta temel ihtiyaçları giderilen tüm canlılar bir şekilde büyüyor ama büyütmek ile yetiştirmek aynı şey midir?"
    Güzel soru :)

    YanıtlaSil
  2. Aşırıya kaçtığımız her yerden gol yiyoruz.Farkedip dengeye gelebilmek ümidiyle,kaleminize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  3. Annelerin en büyük yanılgısı vererek çocuğu yetiştireceğini zannetmesi. Halbuki bir çocuğun yetişmesi hayatındaki hayır” larin fazlalığı ile ilgili..Emeğinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  4. Annelerin çocukları küçük olduğunda yaşadığı bir şey :⁠-⁠) oyuncakçı önünde "istiyorum" diye yerde yatıp yuvarlanan çocuğu ve etrafındakilerin suçlar gibi bakışları :))))
    Kaleminize sağlık 🌱

    YanıtlaSil
  5. Çocuklar bir sekilde buyuyor ama yetistirmek gercekten de zor... Yontem bilmek cok onemli

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten büyütmek ve yetiştirmek aynı şey değil.. ne güzel bir yazı olmus annelik üstüne 👏

    YanıtlaSil
  7. Büyüten mi?
    Yetiştiren mi?
    Her anne baba evladını yetiştirmek ister.
    Keşke ebeveynliğinde bir Z raporu olsa...
    Kaleminize Sağlık

    YanıtlaSil
  8. Anne çocuk ilişkisi günümüzde ne yazık ki böyle, neler yapilabilir stratejisi mutlaka vardir

    YanıtlaSil
  9. Çocuğu büyütmek mi yetiştirmek mi? Her çocuk büyür. Ne yerse yesin büyür. Ama yetiştirmek çok bedelli çok zor. Ama benim görevim yetiştirmek ise bu zorluk aşılmalı.

    YanıtlaSil
  10. İnsan büyüyünce geçecek değişecek zannediyor... oysa tüm problemler üzerine koyarak büyüyor.. düşündürenlerin kalemine sağlık çok güzel bir konuya değinmişsiniz

    YanıtlaSil
  11. Aşırıya kaçtığımız her yerde sorun yaşıyoruz. Farkedip dengeye gelebilmek ümidiyle…

    YanıtlaSil
  12. Yazıyı okuyunca durup düşündüm gerçekten iyi bir anne nasıl olmalı diye çocuğunun her istediğini yapan mı, ona yerinde hayır diyen mı? Çok fazla doğru zannettiğimiz yanlışımız var malesef

    YanıtlaSil
  13. Her anne mutlu olsun ister çocugunun... Her istedği verilmiş bir çocuk hayatı nasıl öğrenebilir ki.. Bu noktada çocuk büyütmek ve yetiştirmek arasındaki farkı düşündüren bir yazı olmuş. Şu an en çok sorun yasanılan güncel bir konu... Elinize sağlık🙏

    YanıtlaSil
  14. Mutlu anne mutlu aile

    YanıtlaSil

Yorum Gönder