Bazı 'Hayır'larda Hayır Vardır

Bazı 'Hayır'larda Hayır Vardır

Televizyonda yansıyan ışık, yaşlı kadının bembeyaz saçlarını bir maviye bir yeşile boyuyordu. Karanlık salonu, televizyonun ışığından başka aydınlatan bir şey yoktu. Gözlerinin altındaki şişlikler bu az ışıkta bile seçilebiliyordu. Üzerinde giyilmekten dirsekleri ve kolları eskimiş geceliği ve rahmetli eşinden kalan yeleği vardı. Belli ki uzun zamandır buradaydı ve üşümüştü. Daha önce izlediği bir dizinin tekrarı vardı televizyonda. Yaşlı kadının dalan gözleri içeri giren oğlunun sesiyle televizyon ekranından ayrıldı.

“Hayırdır anne yine mi uyku tutmadı?” 

“Akşam fazla yemişim de rahatsız etti oğlum.” 

Oğlu “inanmadım” der gibi baktı annesine, annesi de inanmadığını biliyordu içten içe.

Bugün diğer oğlunun aradığını ve para istediğini söylese kızacaktı. Neymiş sadece para ihtiyacı olunca arıyormuş, hatır sormaya aramazmış. Çocuğun işleri yoğun ne yapsın fırsat bulunca arıyordu işte ama gel de bunu Ömer’e anlat. Ömer anladı hemen “Kesin Önder aradı yine dimi? Ah be annem ne zaman anlayacaksın artık bu adama para vermenin ona daha kötü geldiğini.” 

Evet, Ömer haklıydı; öğlen Önder annesini arayıp yine sıkıştığını ve acil paraya ihtiyacı olduğunu söylemişti. Annesi kız kardeşlerinin eğitimi için ayırdığı parayı göndersem mi göndermesem mi diye düşünüyordu. O yüzden uyku tutmamıştı.

Önder eskiden bir firmada yönetici olarak çalışıyordu. Kafasına çok para kazanmayı taktığı için aldığı maaşı beğenmeyerek istifa etmişti. Hayvancılıkta çok para var diyorlardı, o da bu işe girecek ve çok para kazanacaktı. Kafasına koymuştu ama parası yoktu. Bankadan annesinin evini ipotek gösterip kredi çekmişti. Hayvancılık hiç bilmediği bir alandı, bir ortakla bu işe girişmişti ama ortağı onu dolandırıp kaçmıştı. Banka kredisini ödeyemeyince de banka eve el koymuştu. Annesi başta biraz kızıp sonunda yine affetmişti.

Eskiden beri böyleydi Önder. Kredi kartlarını ödemez babası öderdi, arkadaşlarından borç alır ödeyemez annesi öderdi. Böyle böyle bugünlere kadar gelmişti. Annesi Önder’e hiç hayır diyemezdi. İşte sonunda yıllardır çalışıp çabalayıp aldıkları ev de gitmişti. Sıra küçük kızının eğitimi için ayırdıkları paraya geldi. Yaşlı kadın derin bir iç çekti. “Neden oğlum bu kadar beceriksiz?” diye düşündü.                                                                                        

Önder’in çocukluk yıllarını hatırladı. Okulda her yıl sınıfta kaldığı için kendisi hep müdürle görüşmeye giderdi. Hatta müdür Önder’e “Bu diplomanın yarısı annenin” demişti. Baba Önder’le ilgilenmekten Ömer’i ihmal bile etmişti. Ömer kendi kendine her işini hallederdi ama Önder öyle miydi? Bana bir şey olsa ne yapacak bu çocuk diye düşündü.  En iyisi parayı versin de şu işi bir temize çıkarsın sonra kardeşini o okuturdu artık. Kararını vermişti parayı yarın gönderecekti. ”İyi geceler oğlum ben yatıyorum” diyerek odasına yöneldi.

Ömer ağır adımlarla yürüyen annesinin arkasından baktı. “Umarım bu sefer hayır demeyi becerebilirsin anne” dedi kararını verdiğini bilmeden.

İnsan ilişki kurduğu insanlarla mutlu ve huzurlu olmak ister. Bu yüzden çevresinde hep sevdikleri olsun diye çabalar durur. Sevdiklerinin her isteğini yapmak ister. “Sevdiğine hayır demek, mutlu huzurlu ilişkimize hayır demektir.” diye düşünür çoğu zaman. Peki, başarabilir mi? Bunun için nelerden vazgeçer? Çoğu zaman yaptığı yanlışların farkına varmaz, yaşadıklarından ders çıkarmazsa tekrar aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar bekler insan.

Annesi de ‘hayır’ diyemeyişlerinin Önder’in hayatındaki olumsuz etkilerini göremeyecek hale gelmişti. Aslında her insanın hayır diyemediği bir Önder’i yok muydu hayatında?


&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.

Yorumlar

  1. İnsan hep bu sefer iyi olacak diye Ümit ediyor işte... Halbuki gerçekten "hayır" demek te hayır vardır.

    YanıtlaSil
  2. İnsan “hayır” diyemedikçe taviz verir hale geliyor. Sonrasinda bütün gücünü karşı tarafa vermiş oluyor. Bir annenin çaresizliği:(

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Hayır dersem kötü anne olurum düşüncesi de oluyor annelerde. Ama hayır demek aslında çocuğa iyilik yapmak oluyor.
    Bir de her şeye hayır diyip evet kelimesini bilmeyenler var 😂

    YanıtlaSil
  4. Aynı sebepleri işleyip farklı sonuçlar bekleyen insan...
    Sevginin göstergesi evetlerinizde zannına kapilabiliyoruz
    Bazen 'hayır' lar da bizim ve karşımızdakinin lehine.
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Hayır çok kıymetli her istediği verilen evlat marifetsizleşiyor yazıda iki kardeş arasındaki fark bu kıyasla anlatılmış. İnsanı duşundurem bir yazı hayır diye mediğimiz insanlarla ilişkilerimizin neden çıkmazda olduğunu çok net göstermiş. Elinize sağlık duşundurem bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  6. Sevmek için sevilmek için herşeyi yapıyoruz hayatta.Evet lerimiz de hep bu yüzden.Ama bir bilsek insanı geliştiren şey aslında duyduğu 'hayır'lar..emeğinize kaleminize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  7. İnsan bazen çocuk yetiştirmekden ziyade- büyüsün rahat etsin derken, rahatlik tuzağina sokabiliyor. Çünkü yetiştirmek büyütmek den daha zor gelebiliyor. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir anlatım,kaleminize sağlık.İyilik yaptığımızı,yardım ettiğimizi zannetsekte aslında karşımızdaki kişiye nekadarda kötülük ettiğimizin farkında değiliz.

    YanıtlaSil
  9. Hayırlar nasıl da kıymetliymiş… ellerinize sağlık…

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  11. "Aslında her insanın hayır diyemediği bir Önder’i yok muydu hayatında?"
    Ne kadar da doğru bir tespit. Bu güzel yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Ahh bu önderler olmasa 😄🙊

    YanıtlaSil
  13. Hayır diyememenin hem kendimize hem de karşımızdakine kötülük olduğunu anlatan güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  14. Egosal bir "hayır" değil amaç gerçeğe ve doğruya götüren "hayır" lar olunca yetişiyor, öğreniyor insan.

    YanıtlaSil
  15. elinize sağlık.. faydalı bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  16. Hayırda gerçektende hayır olduğunu çok güzel anlatmışsınız. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Hayır diyemeyerek sevdiklerimizi kendi ellerimizle nasıl da marifetsizleştiriyoruz. Emeğinize sağlık. Çok güzel dile getirmişsiniz. Okuyanları silkeleyen bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  18. Hayır diyemeyerek sevdiklerimizi kendi ellerimizle nasıl da marifetsizleştiriyoruz. Emeğinize sağlık. Çok güzel dile getirmişsiniz. Okuyanları silkeleyen bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  19. Sevdiklerimizi çevremizi hayatımızda tutabilmek adına kendimizden ödün vererek aslında kendimize ve onlarada en büyük kötülüğü hayır diyemeyerek yaptığımıza kendimizi bir ikna edebilsek keşke.Nekadar doğru değinmişsiniz acaba farkındalıklarımızı hayatımızda yaşatabiliyormuyuz tüm mesele bu işte 🌹

    YanıtlaSil
  20. Hayır demek mi zor evet demek mi?

    YanıtlaSil
  21. Herkesin hayır diyemediği bir Önderi vardır. Çok doğru tespit👏🏻

    YanıtlaSil
  22. Evet demek En kolayı ama En yorucu olanı... Her evet dediğimiz insanı daha da marifetsizleştiriyoruz bir bakmışız ki sırtımızda tüm yük..

    YanıtlaSil
  23. Sınırlar bizi değerli kılar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder