Küçük Adımlar
Ayşe, sabah kalktı aynadaki görüntüsüne daldı gitti. Pek çok kez söz verip tutmadığı sözü kendine yine verdi. "Pazartesi sabahı diyete başlıyorum. Bu sefer kesin kararlıyım. Pazartesi gününe iki gün var. O zaman diyet yaparken yemeyeceğim ne varsa yiyeyim, sonra diyete başlayım."
İnsanın yanılgısı burada başlıyor. Sanıyor ki o iki gün istediği her şeyi yiyince sonraki günler canı çekmeyecek. Oysa bu konuda pek de hoş deneyimleri yoktu. Ama yine de mutfağa doğru yöneldi. Kendisine güzel, bol kalorili bir kahvaltı hazırladı. Sonra annesini aradı ve o meşhur su böreğinden yapmasını istedi. Oysa daha önce yaşadıklarından bir deneyim çıkarmalıydı. Bu denediği yöntem iradeyi güçlendirmediği gibi daha da zayıflatıyordu.
Bir şeye karar verdin mi, ertelemeden hemen başlamak gerekir. Yani araya süre koymadan hareketi başlayan iş bereketli olur ve daha kolay ilerler.
Ayşe hep olduğu gibi çoğu pazartesi diyetine başlar iki gün sonra bozardı. Sonra yine başlıyorum derdi. Her seferinde "Bugün kaçırdım. Yok, bu hafta gitti, haftaya pazartesi başlarım." deyip bir türlü o sonuca ulaşamazdı. Kahvaltı sonrası eşlik eden vicdan azabıyla oturma odasına geçti. Kalem kâğıdı eline aldı ve uzun bir liste hazırladı. Listeyi buzdolabının üzerine tutturdu:
* Sabah 09.00 1 haşlanmış yumurta, 3 zeytin, bol yeşillik ile başlayan haftalık diyet programı.
* Her gün 10 bin adım yürüyüş
* Hedef yaza kadar dört ayda 15 kg vermek
Zayıfladığını, güzel ve sağlıklı göründüğünü hayal ederek listeyi yaptı. Yeni listeyi hazırlarken daha önce gittiği diyetisyenlerin hazırladığı ve uygulayamadığı listelerden faydalandı. Sonucu çok istiyordu. Fakat istediği o sonuca ulaşmak için gereken sebeplerden göz çekiyor, oralara hiç bakmıyordu. Daha doğrusu listeye baktıkça yapacakları gözünde büyüyordu. Bu sefer de ihtiyacı olan o motivasyonu kendinde bulamıyordu.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Büyük hedeflere küçük adımlarla ulaşılır.”
Çünkü insan bir anda tüm alışkanlıklarını değiştiremez, isteğine hemen ulaşamaz. En küçüğünden başlamalı. Bunları yaptıkça da zamanla motivasyonu yükselir ve daha fazlasını yapacak gücü olur. Önemli olan basit olanı küçümsememektir. "Bundan ne olur ki?" diye bir şeyi küçümsediğinde daha büyüğünü yapacak gücü bulamaz kendinde. Oysa insanın bir şeyi başarmadaki en büyük engeli yaptığını ya da yapacağını büyük yapma isteğidir. Yani o büyük olana gözünü dikmesidir. Oysa küçük adımlarla hareket başlar. Minik minik yol alınır. Yani insanı başarıya götüren şey hedefin en küçük parçasından yola koyulmaktır. Adım adım yolda olmak insanı hedefine taşır. O zaman haydi, bir adım atmaya en miniğinden!
&
Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.
Ah o pazartesi başlayıp Salı biten diyetler… 🫣
YanıtlaSilNe kadar güzel ve strateji veren bir yazı olmuş.
Haydii, hemen başlayalım :))
Sonuç odaklı olduğumuzu gösteren bir yazı… Sonuçları istiyorsak oraya giden yolda ödememiz gereken bedelleri kabul edip sebeplerimizle adrese ulaşmalıyız… İnşallah sebeplerine yeterli hakedişimiz olan hedefler belirler ve sağlam adımlarla adım adım ilerleriz☺️
YanıtlaSilBüyük hedefler koca koca adımlar değil mı insanı yavaşlatan bazen de durduran.
YanıtlaSilBasite disiplin olabilmek büyük bir konfor, her alanda,
Teşekkürler
İnsan küçük adımları küçümser ve hep erteler...
YanıtlaSilAdım adım yolda olmak insanı hedefine taşır.
YanıtlaSil