Taklitçi

Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Taklitçi 

Taklitçisin sen, taklitçi!

Nesrin, sabah aynada kendine bakıp saçlarını tarıyordu. Bir ara gözleri kendini taklit eden kardeşine takıldı. Çocuksu beceriksizliğinin sevimliliği, insanın içine sıcaklık veriyordu. Daha bebekken Nesrin’in söylediklerini mırıldanmaya başlamıştı. Ablasının yaptıklarını yaparak yalnız Nesrin’i değil herkesi güldürüp neşelendiriyordu. İki kardeşi birlikte görenler, “Ay bu aynı ablası olmuş MAŞAALAH” diyorlardı. Çok benzemeseler de, zamanla hareketleri, mimikleri, tonlamaları dahi aynı olmaya başlamıştı.

Nesrin, ergenlik dönemindeydi ve bu durumdan hoşnut değildi. Yaşı gereği farklı olmak istiyordu. Sürekli kardeşini uyarıyor: “Yeter, artık benim yaptıklarımı yapma! Taklitçisin, sen taklitçi! Giysilerimi giyme, takılarımı takma, bunu sevmiyorum!” diyordu. Kardeşi bunu anlayacak yaşta değildi. Bazen Nesrin’in bir takısına ya da eşyasına zarar verebiliyordu. Ablası azarlayınca da üzülüp odasında ağlıyordu. Bir gün bu çatışmaları sonlandırmak isteyen annesi, Nesrin’e sordu?

- Taklit etmek kötü bir şey mi? İnsan bir şeyi taklit etmeden öğrenebilir mi? Daha önce bu konuda hiç düşündün mü? Sen de sevdiğin sanatçıların tarzını taklit etmiyor musun? 

- Nasıl yani? 

- Şu an gökyüzüne bakınca ne görüyorsun?

- Bulutları.

- Başka?

- Baktığım zamana göre değişir. Şimdi güneşi ama akşam baksam ay ve yıldızları görürüm.

- Güzel. Peki, hangi canlıları görürsün?

- Aaa onu mu soruyordun. Tabii ki kuşları.

- Peki, kuşlar ne zamandır bu evrende varlar?

- Bilmiyorum herhalde dünyanın var oluşundan beri.

- Peki, gökyüzünde kuşlara benzeyen başka neler var? 

- Kelebekler, sinekler...

- İnsan yapımı olan neler var?

- Uçaklar, helikopterler, dronlar, uçurtmalar...

- Peki, insan mesela hava taşıtlarını nasıl yapabildi? 

- Mucitler, yıllar süren denemeler sonucu bulmuş. İlk uçak 1903 yılında Wright kardeşler tarafından yapılmış. Ama onlardan önce Hezârfen Ahmet Çelebi de, dünyada ilk kez uçmayı başarmış. Galata kulesinden atlayıp boğazın karşı tarafına Üsküdar’a inebilmiş. Çok heyecan verici, sonra 1923’de Vecihi Hürkuş var.

- Birisi uçmayı denedi, diğerleri uçan bir alet yapmayı. Peki, ikisi de neyi taklit etti sence?

- Tabii ki kuşları…

-Her biri gerçek olan bir şeyi taklit etti. Adını tarihe bu şekilde yazdırdı. Biz onların bu icatlarına hayran kaldık. Hayatımızı kolaylaştırdılar, böylece uzak mesafelere kısa zamanda gidebilmeye başladık. Taklit bir tür deneyim transferidir. Kardeşin seni taklit ediyor çünkü seni beğeniyor. Sen bir şeyleri daha iyi yaptığın için bunu yapıyor. Hem yaptığını merak ediyor hem de sana benzemeye çalışıyor. Bu aslında seni mutlu etmeli!

- Hiç böyle düşünmemiştim annecim. Ben kardeşime haksızlık etmişim. 

-Aslında o yanlış bir şey yapmıyor. Bizler de hayatımızda aslında hep birilerini taklit ediyoruz. Bu öğrenmek için de bir yoldur. Dahası bu hayatta başarının en önemli sırlarından biridir. İyi temizlik yapan biri olmak istersek iyi temizleyeni bulup modellemeliyiz. Bu bazen iyi giyinen biri bazen de güzel konuşan biri olabilir. Böylece kendimize yeni güzellikler katarız. Hatta modelimiz bu konuda iyi ise hata yapma olasılığını azaltırız. Taklit konusunda en önemli şey ne biliyor musun kızım? 

- Bilemedim nedir?

- Kimi ve neyi taklit ettiğin çok önemli. Taklit ettiğin şey sana fayda veriyor mu? Bazen yanlış olan bir şeyi de taklit edebilirsin. Mesela birinin kaba konuşmasını, yalan söylemesini, okuldan kaçmasını. O zaman kendine zarar vermeye başlarsın. Bütün büyük buluşlar hep gerçek bir şeyi taklit ederek oluştu. Sen de kardeşine taklit edebileceği güzelliklerini göster! Düşün ki, senden öğrendiği güzellikleri o da başkalarına öğretsin. Böylece senden öğrendiğini yayabilsin ve bunlar nesilden nesile deneyim transferleri olsun.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; Kendinin en iyi versiyonu ol. Bunun için de deneyim transferi yap ve en iyi model olan insanları modelle!

&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı bilgilerle hayatımızı kolaylaştırmamızı sağlar. Bu bilgilerle insan ailesiyle, arkadaşlarıyla, müşterisiyle nasıl daha etkili bir iletişim kurabileceğini öğrenir.


Yorumlar

  1. Üzerine ufak da olsa kendinden birşey eklediğinde de o başka birilerine model olur.
    Elinize sağlık💐

    YanıtlaSil
  2. Mükemmel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Maşallah çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  4. Kendine güzellikler katıp modellenen insanlardan olabilmek ümidiyle kaleminize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  5. İyi bir taklitçi olmayı öğrenmeliyiz en iyi versiyona ulaşmak için...

    YanıtlaSil
  6. Oğluma masal tarzında okudum. Çok teşekkür ederim. Yazanın eline emeğine yüreğine sağlık. Masal dinlemeden uyumuyor. Hem faydalı hemde keyifli olmuş. Teşekkür ederiz. Masalımızı bulduk sanırım.

    YanıtlaSil
  7. Aslında ne kadar güzelmiş... Belki de çoğumuzun yaşadığı bir konuya deginmissiniz ve bambaşka bir açıdan bakmışsınız. Çok akıcı ve anlamlı bir yazı olmuş.. kendinin en iyi versiyonu ol..

    YanıtlaSil
  8. "en iyi versiyon için deneyim transferi yap" harika bir strateji teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. İnsanı kıymetli yapan öğrenebilmesi ve öğretebilmesi… Bu yüzden halife…

    YanıtlaSil
  10. Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı olmuş💜

    YanıtlaSil
  11. Kime hangi nedenle benzemeliyiz?
    Taklit ettiğim kişi hayatımda karda olmami mı zarar da olmamı mı sağlıyor?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder